Összetevők:

Egy nagy tepsi pogácsához:
- 100 g tönkölyliszt
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 125 g vaj vagy margarin
- 100 g növényi joghurt (natúr joghurt is lehet)
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 1 kk kovász (na igen, szóval próbálgatom a kovász adta lehetőségeket, de jól működik élesztővel is)
- kevés langyos víz
- 1 nagy marék medvehagyma + vaj vagy olaj
- növényi tej a kenéshez
Elkészítés:
A kenyérkészítéshez használt aktív kovászomat kevertem ki egy kis langyos vízzel, cukorral, de ugyanígy járj el, ha egy csomag instant élesztőt használsz is. Egy nagy tálba mérd ki a liszteket, add hozzá a sót, morzsold bele a vajat/margarint, majd öntsd hozzá a joghurtot. Gyúrd össze és legalább fél órát pihentesd.
Amíg a tészta pihen, aprítsd fel a medvehagymát, tegyél hozzá kb. 50 gramm vajat/olajat, sózd meg és aprító segítségével készíts krémet belőle.
A pihentetés után a tésztát nyújtsd vékony téglalap alakúra és kend meg a krémmel. Hajtsd be a két szélét, fordítsd el 90 fokkal, kend meg így is, majd hajtsd félbe. Így is pihentesd legalább egy fél órát, kend és hajtogasd újra, majd jöhet a következő pihi.
Kicsit kilisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggasd ki és hagyd még egy picit pihenni. A tetejét kend meg fűszerpaprikás növényi tejjel, majd körülbelül 20 perc alatt 200 fokos sütőben süsd készre.
1 kicsi, a képen látható pogácsa 36 kalóriát, 1 gramm fehérjét, 3 gramm szénhidrátot és 2 gramm zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat :)