Tudatosan a konyhában is

Fülöp Lili, dietetikus

Fülöp Lili, dietetikus

Medvehagymás pogácsa

Egészséges, teljes kiőrlésű, vegán opcióval

2019. április 07. - fuloplili

Összetevők:
img_20190407_144702_938.jpg

Egy nagy tepsi pogácsához:

  • 100 g tönkölyliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 125 g vaj vagy margarin
  • 100 g növényi joghurt (natúr joghurt is lehet)
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 1 kk kovász (na igen, szóval próbálgatom a kovász adta lehetőségeket, de jól működik élesztővel is)
  • kevés langyos víz
  • 1 nagy marék medvehagyma + vaj vagy olaj
  • növényi tej a kenéshez

Elkészítés:

A kenyérkészítéshez használt aktív kovászomat kevertem ki egy kis langyos vízzel, cukorral, de ugyanígy járj el, ha egy csomag instant élesztőt használsz is. Egy nagy tálba mérd ki a liszteket, add hozzá a sót, morzsold bele a vajat/margarint, majd öntsd hozzá a joghurtot. Gyúrd össze és legalább fél órát pihentesd.

Amíg a tészta pihen, aprítsd fel a medvehagymát, tegyél hozzá kb. 50 gramm vajat/olajat, sózd meg és aprító segítségével készíts krémet belőle.

A pihentetés után a tésztát nyújtsd vékony téglalap alakúra és kend meg a krémmel. Hajtsd be a két szélét, fordítsd el 90 fokkal, kend meg így is, majd hajtsd félbe. Így is pihentesd legalább egy fél órát, kend és hajtogasd újra, majd jöhet a következő pihi.

Kicsit kilisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggasd ki és hagyd még egy picit pihenni. A tetejét kend meg fűszerpaprikás növényi tejjel, majd körülbelül 20 perc alatt 200 fokos sütőben süsd készre.

1 kicsi, a képen látható pogácsa 36 kalóriát, 1 gramm fehérjét, 3 gramm szénhidrátot és 2 gramm zsírt tartalmaz.

Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosdietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr4114746567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása