Remek alaptésztát mutatok, amely bármilyen gyümölccsel megállja a helyét. Gyors, egészséges és finom. Szerintem nem kell több. :)
Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű liszt
150 g vaj (ha margarin vagy olaj, akkor vegán a süti)
1 kis doboz natúr joghurt (növényi joghurt is jó)
2 evőkanál almapüré (vagy eritrit vagy cukor)
1 tojás (vagy növényi tej, hogy vegán legyen)
egy csipet só
Töltelék:
Nálam most házi körte-szőlő lekvár és körte, de bármilyen gyümölccsel helyettesíthető. Ha nem teszünk édesítőt a tésztába, egy kis plusz sóval zöldségek is kerülhetnek bele.
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat és a joghurtot és összegyúrjuk. 30 percet a hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen egész vékonyra (néhány mm) kinyújtjuk. Közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt. A kinyújtott tésztára eloszlatjuk a tölteléket, majd a széleit behajtogatjuk, lekenjük tojással és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
1 teljes galette körülbelül 12 szeletre vágható. Egy szelet energia és tápanyagtartalma:
195 kcal, 3,5 g fehérje, 19 g szénhidrát és 11 g zsír