Tudatosan a konyhában is

Fülöp Lili, dietetikus

Fülöp Lili, dietetikus

Fogyassz céklát, ha fontos a jó teljesítmény

2021. március 20. - fuloplili

Elfogult dietetikusként a színes zöldségeket előszeretettel ajánlom a hozzám fordulóknak, különösen igaz ez a bordó és lila árnyalataiban pompázó céklára. Millió variációban felhasználható, mégis sokan ódzkodnak a fogyasztásától „földes” íze miatt, holott szezonja pont a téli időszakra esik, remek vitaminpótlóként funkcionálhat a borongósabb napokon.

A megfizethető ára és alacsony kalóriatartalma mellett az egészségre gyakorolt pozitív hatásait is érdemes sorra vennünk: antioxidáns, így gyakorta fogyasztva gyulladáscsökkentő hatással bír, hatásos a vérnyomás csökkentésében, rosttartalmának köszönhetően emésztésjavító (is) és sportolóknak egy igazi „szuperélelmiszer”, hiszen remek teljesítményfokozó.

Teljesítményfokozó egy zöldségben? Bizony! A benne található inorganikus nitrát a szervezetünkben átalakulva képes arra, hogy az oxigénfelhasználását csökkentse, ezzel kitolva a fáradás idejét a sporttevékenység alatt. Ez olyannyira működik, hogy számos kutatás megerősítette már a pozitív hatását aerob mozgásoknál, legfőképpen kerékpárosok, úszók, futók és jónéhány csapatsport vizsgálata közben. Ezekben a teljesítménysportokban az izomfáradás késleltetése kulcsfontosságú lehet, éppen ezért ilyen különleges, hogy egy kicsinyke zöldségben ekkora pozitív hatás lakozik.

A nitrát nitrogén-monoxid formává átalakulva értágító hatással is bír, természetesen csökkenti a vérnyomást. Ha a vérellátás jól működik az izomzatban, az hosszú távon az izomnövekedést is elősegíti, így nem csak a rövidtávú pozitív hatását élvezhetjük a gyakori céklafogyasztásnak, fejlődhetünk is vele! Ha már itt tartunk, az a gyönyörű bordós-lilás szín erős antioxidánsként funkcionál így a sportolás utáni regenerációt is támogatja.

Nem mindegy azonban, hogy milyen formában, mikor és mennyit fogyasztunk belőle!

Céklalé formában a leghatásosabb és nem hibázunk nagyot, ha leimg_5923_jpg_ma_solata.jpggalább 0,5 litert fogyasztunk el belőle alkalmanként. Edzés vagy mérkőzés/verseny előtt legalább 1,5-2 órával érdemes lehajtani egy nagy pohár céklalevet, hogy a hatását pont a megfelelő időben tudja kifejteni. Persze, ha még sose próbáltuk, ne versenynapon teszteljük a „csodaszert”. Na persze a sportteljesítményünk nem csak ezen áll vagy bukik, a hatás nagyban függ az edzettségi szintünktől, a táplálkozásunktól, de még a genetikánktól is!

Ha valaki ódzkodik a cékla ízétől önmagában fogyasztva, akkor alma-, meggy- vagy répalével kombinálva ajánlom leginkább, de pár csepp citromlé vagy egy kevés gyömbér is feldobhatja az ízét. Az alma-cékla-répa kombináció a Funky Forest Metal Mole dzsúszában is megtalálható. Érzékeny gyomrúak vigyázat, éhgyomorra fogyasztva problémát okozhat!

A legjobb hírt a végére tartogattam: úgy tűnik, hogy már egy alkalommal fogyasztva is kimutathatóak a céklaléfogyasztás pozitív hatásai! Én magam azonban úgy gondolom, sportolóknak valóban érdemes rutinszerűen alkalmazniuk és beépíteniük a felkészülési tervükbe a cékladzsúszt, ha az elfogyasztást követően érezhetően és láthatóan megnöveli a teljesítményüket. 18 év alatti versenyzők is bátran kipróbálhatják, félhetnek a versenytársak azoktól a lurkóktól, akik céklával készülnek a megmérettetésekre. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosdietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr3216471252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása