Nagyon könnyen elkészíthető, egy kisebb adag uzsonnára, nagyobb adag leves után, akár főételnek is beilleszthető, igazi fehérjebomba.
Hozzávalók 12 gombóchoz (1 adag 4-6 gombóc):
- 300 g zsírszegény túró (vegán verzióban főtt köles)
- 2 tojás (vegán verzóban 2 evőkanál lenmagpehely 6 evőkanál vízzel kikeverve - a zselés állagig várni kell néhány percet)
- 3 ek. zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
- 30 g zabpehely (+20 g a forgatáshoz)
- ízlés szerint édesítő (pl. eritrit) és egy csipet só (ha nem fontos a cukormentesség mézzel, datolyasziruppal is remekül működik)
Joghurtos öntet
- 150 g natúr joghurt (1,5%)
- édesítő és fahéj ízlés szerint - de remekül illik hozzá a vanília vagy a lekvár is
- 10 g kókuszreszelék
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, hűtőben pihentetjük, majd kis golyókat formálunk. Forrásban lévő
vízben kifőzzük (akkor van kész, ha a golyó feljön a felszínre), majd a száraz serpenyőben megpirított zabba forgatjuk. Joghurtos öntetettel tálaljuk.
1 darab gombóc+öntet energia- és tápanyagtartalma cukormentes változatban:
77 kcal, 3 g zsír, 6,25 g szénhidrát és 6,35 g fehérje