Összetevők 4 adaghoz:
Főzelék:
- 250 g vöröslencse
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fűszerek ízlés szerint: chili, só, bors, citrom, bazsalikom stb.
- 2 ek olaj
- víz
Fasírt:
- 300 g csicseriborsó
- 50 g zabpehely
- fűszerek ízlés szerint: petrezselyem, só, bors, koriander, pirospaprika, fokhagyma stb.
- 2-3 ek olaj
- tahini
Elkészítés:
A felkockázott vöröshagymát az olajon megpirítom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát is. Ráöntöm a vöröslencsét, kicsit beleforgatom és felöntöm leglalább kétszeres mennyiségű vízzel. Hozzáadom a fűszereket és addig főzöm, míg a lencse magába nem szívja a folyadékot és meg nem puhul. Ezután botmixerrel pürésítem. Aki krémesen szereti növényi- vagy állati tejszínnel sűrítheti.
A csicseriborsót, ha száraz beáztatom, majd megfőzöm, ha üveges, akkor az aprítóba teszem a zabpehellyel és a fűszerekkel (és egy kanál tahinivel, ha van a háznál) és összeturmixolom. Ha kész a massza hozzáadok egy kis olajat, hogy utána előmelegített sütőben kb 200 fokon félidőben megforgatva 20 perc alatt készre süthessem.
TIPP: Ha a hüvelyesektől puffadsz érdemes megpróbálkoznod a vöröslencsével, amely nem igényel előre áztatást és a hántolt formája miatt kevésbé okoz panaszokat.
1 adag főzelék fasírttal 498 kalóriát, 25 g fehérjét, 60 g szénhidrátot és 16 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat! :)