Tudatosan a konyhában is

Fülöp Lili, dietetikus

Fülöp Lili, dietetikus

A tökéletes uzsonna nyomában

2021. május 16. - fuloplili

A napi menü tervezésekor sok esetben a kisétkezések – tehát a tízórai és uzsonna – okozzák a legnagyobb fejtörést. Mi legyen az? Elég, ha csak megeszek egy gyümölcsöt? Mi van, ha nem vagyok éhes? A kávé étkezésnek számít? Járjunk utána! 

Sok tényező mellett a napi ritmusodtól is függ, hogy érdemes-e beiktatnod egy tízórait a délelőttjeidbe, vagy hogy épp szükséges-e még ebéd és vacsora között bekapnod valamit. Általános szabály, hogy ha minimum 2, de maximum 4 óra telik el két étkezés között, akkor nem nagyon lőhetsz mellé az ütemezéssel.

180257895_266056871919858_9052260662731335650_n.jpg

Fontos, hogy nem mindenki tud vagy szeretne 5 alkalommal étkezni egy nap és vannak olyanok is, akiknek hosszabbra nyúlik az ébren töltött órák száma és többször esznek. A több és a kevesebb étkezés is lehet tudatos és szépen felépített, ha minden nap fordítasz 5 percet arra, hogy átgondold a napi menüdet. Ez nem tűnik soknak, mégsem gyakran tesszük meg!

Ha arra törekszel, hogy egy kiegyensúlyozott, változatos étrendet tarts, akkor sok esetben még akár 5 étkezést is kevésnek érezhetsz ahhoz, hogy minden vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet „betáplálj” a szervezetedbe. Ha megiszol egy smoothiet uzsonnára, előfordulhat, hogy önmagában nem érzed elégnek, hamar újra éhesek leszel. Nincs ezzel semmi gond, találjunk megoldást rá!

Jellemzően a magasabb rostot, fehérjét és/vagy zsírokat tartalmazó alapanyagokkal lassítani tudjuk a felszívódást, így, ha az italod mellé elrágcsálsz például 5-6 szem diót és egy szelet sajtot, akkor hosszabb teltségérzetet érhetsz el! A korpás, rostdús kekszek is jó kiegészítői lehetnek a napodnak, sőt a gyümölcsök mellett a zöldségek is becsempészhetőek a kisétkezésedbe, akár kenceként, néhány szem házi krékerrel. Ide jöhetnek a tejtermékek is, – házi túrókrém, joghurt gyümölccsel – fogyaszd bátran őket! A Funky Forest présleveiben és smoothiejaiban a gyümölcsök mellett a zöldségek is szerepet kapnak, a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként a tökéletes uzsonnád kellékei lehetnek.

Na és mi a helyzet a kávéval? A kávé, abban az esetben, ha nem üresen iszod, tehát vagy tejet, növényi italt, cukrot, kalóriatartalmú édesítőt stb. teszel hozzá, akkor már energiatartalmában beleszámítandó a napi kalóriabevitelbe, így érdemes egy étkezéssel összekötnöd a fogyasztását.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosdietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9416561870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása