Tudatosan a konyhában is

Fülöp Lili, dietetikus

Fülöp Lili, dietetikus

És Te hogyan táplálod a bélflórád?

2021. május 27. - fuloplili

Amit megeszel hatással van Rád. Valahogy tudod, de a nap hevében sokszor elfeledkezel róla, ugye? Nyugi, sokszor én is. Van egy kedvenc mondásom, miszerint, ha a hosszú távú célod az, hogy egészséges maradj, ne add fel azt a pillanatnyi rövidtávú céljaidért. Persze ezalatt nem azt értem, hogy szoríts ki minden egészségtelennek vélt alapanyagot az étrendedből, hiszen a hosszú távon fenntartható étkezési minta kialakítása nem követel ilyet tőled.screenshot_20210527-183451_instagram.jpg

Azt javasolom mégse nyúlj mindenféle tudatosság nélkül a kényelmi termékekhez, mert gyorsan akarsz valami finomat. A következmények nem azonnaliak, éppen ezért nem is tartasz annyira tőlük, pedig hidd el, hosszú távon sok problémát eredményezhetnek.

A mikrobiom a testedben lévő ökológiai rendszer; mikrobák (baktériumok, vírusok, gombák) összességét jelenti, amelyek benned élnek, táplálnak, ha úgy alakul megvédenek, de időnként bizony ki is használnak. Jelenlegi tudásunk szerint kapcsolatba hozhatóak például a cukorbetegséggel, az érelmeszesedéssel, a sclerosis multiplexszel, különböző gyulladásos bélbetegségekkel, allergiákkal, de a bélflóra egyensúlyának eltolódása okozhat elhízást is.

Hogy mi köze ennek a táplálkozásodhoz?

Születéskor és életed első évéiben létrejövő bélflóra adja az alapvető jellemzőit a felnőttkori bélflórádnak, de életmódoddal befolyásolni tudod az állapotát.

Amit én javasolok Neked:

  • Válassz magas élelmirost tartalmú alapanyagokat! A zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonatermékekben gazdag táplálkozás pozitív összefüggést mutat a bélflórában található Bacteroidetes törzsek nagyarányú megjelenésével, amelyek képesek meggátolni a bél gyulladásos folyamatait.
  • Egyél minél színesebb zöldségeket és gyümölcsöket! A magas antioxidáns, vitamin és ásványianyagbevitelen túl a zöldségek közül például a brokkoli vagy a káposzta fogyasztása a mikrobiommal együtt dolgozva bélnyálkahártyavédő hatással is rendelkezik!
  • A polifenolok is számos egészségre gyakorolt pozitív hatással bírnak (vérkeringés és idegrendszer támogatása, daganatos sejtnövekedés gátlás stb.), amelyek többek között a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, körtében, almában, rebarbarában, lilahagymában vagy a retekfélékben találhatóak meg.
  • Fogyassz probiotikumokban gazdag alapanyagokat, így például Lactobacillusokban gazdag joghurtot, kefírt vagy savanyú káposztát.
  • A megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás és folyadékfogyasztás pedig már csak a hab a tortán!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosdietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr3816573932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása