Tudatosan a konyhában is

Fülöp Lili, dietetikus

Fülöp Lili, dietetikus

Karácsonyi diétás flódni

2019. december 12. - fuloplili

img_20191208_085607_491.jpgFejembe vettem, hogy egy ilyen masszív összetételű süteményt is el tudok kevésbé kalóriadúsan készíteni, mutatom, hogyan!

Az összetétel a következő :


Tészta
250 g liszt (fele tk, fele sima)
125 g vaj
25 g cukor
25 g eritrit
2 tojássárgája
0,5 dl fehérbor

Almás réteg
400 g alma
1 kk méz
1,5 dl fehérbor
fahéj, szegfűszeg

Diós réteg
100 g dió
25 g cukor
25 g eritrit
0,5 dl fehérbor

Mákos réteg
100 g mák
25 g cukor
25 g eritrit
0, 5 dl fehérbor

+lekvár

 

Elkészítés:

Először a liszteket a vajjal robotgépbe tesszük, elmorzsoljuk, majd a cukorral, eritrittel, tojássárgájával és a borral összedolgozzuk. 4 részre osztjuk, ebből 2 nagyobb és 2 kisebb. A kicsik mennek majd középre, oda vékonyabb tésztára van szükségünk, hogy jól átsüljenek. Hűtőbe tesszük, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almás réteghez a bort a fűszerekkel és a mézzel felforraljuk, az almát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A borban kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük. Kiemeljük az almaszemeket és félretesszük.
A mákos- és a diós részhez a mákot és a diót két kis tálkába tesszük és mindkettőt összekeverjük a cukorral, eritrittel, majd megöntözzük forró fehérborral.
A választott sütőformát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük. A recept egy kis tepsihez elég (kb. 20 kis négyzet alakú szelet), hiszen próbát sütöttem, szóval ha nagyobb adagot szeretnél, akkor a mennyiségeket érdemes felszorozni.

Az egyik nagyobb adag tésztát kinyújtva az aljára tesszük. Erre kerül a diótöltelék, amit elsimítunk. Egy kisebb adag tészta következik, majd a máktöltelék, és ismét egy vékonyabb tésztaréteg. Erre kerül az alma és még a lekvár, ha szeretnénk.. A tetejét a nagyobb tésztalappal befedjük és megszurkáljuk. 190 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra visszavesszük és kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. 

 

TIPP!

Amit én tettem, de Te megtehetsz.

1.  A tetejét kend meg tojással!

2. Én féltem, hogy a mákos réteg átáztatja a tésztát, de túl száraz lett és kicsit szétesős lett a süti közepe. Ha a lekvárt ide kevered, sokat javulhat a helyzet.

 

A flódninak van egy másik, élesztős tésztás változata is, amit még Karácsony előtt ki szeretnék próbálni. Ha elkészült, annak a receptjével is kiegészítem majd ezt a posztot.

 

1 szelet flódni kalória és tápanyagtartalma:

202 kcal, 11 g zsír, 20 g szénhidrát és 3,5 g fehérje.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosdietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9815349256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása